Dobra stara poslovica nam kaže „Od kolijevke pa do groba najljepše je đačko doba.“ U duhu toga, odlučili su se povesti naši građani treće životne dobi te su  se veselo vratili u đačke klupe, ali ovaj put umjesto bilježnice i olovke obavezan školski pribor im je računalo. Klub mladih tehničara “Trešnjevka sjever” već dugi niz godina organizira, uz novčanu potporu grada Zagreba, tečaj informatike za umirovljenike. Ove godine sam ja dobila priliku podučavati generaciju koja se niti u jednom periodu života nije pobliže susrela s tom vrstom tehnologije.

Najveći izazov na početku mi je bio prilagoditi se osobama kojima pojam “miš” još uvijek samo označava životinju iz roda glodavaca. Uz to, nekima je trebalo i objasniti da rečenica “A sada pomaknite mišem po ekranu” ne znači da doslovno treba postaviti miš na monitor i micati ga. Tako da su se prvi sati sveli na u poznavanje s elementima računala i na korištenje miša i tipkovnice. Unatoč početnim štucavicama, polaznici su dosta brzo pohvatali osnove te su neki čak kupili prijenosna računala kako bi doma sami mogli  vježbati gradivo koje smo obradili taj tjedan. Nakon usvajanja tih temeljnih znanja krenuli smo na uređivanje radne površine prema estetskim željama. Naučili smo mijenjati, dodavati i brisati ikone, te čemu služi alatna traka.

Također, polaznici već znaju pristupiti vlastitim dokumentima, slikama, videima i slično, a nakon toga smo obradili program Microsoft Word i igrali se sa pisanjem i obradom teksta. Potonje im se veoma svidjelo pa su tako uživali u mijenjanju boje i fonta napisanih rečenica. Najzabavniji dio je uslijedio nedavno kada smo počeli učiti što je internet i kako funkcionira izmjenjivanje e-pošte. Svaki polaznik si je na satu napravio e-mail adresu i imao za zadatak poslati kolegama kratku poruku. Ovdje su si dali oduška i počeli spammati jedni druge uz popratno hihotanje i dovikivanje “Gospodine, poslala sam Vam još nešto, pročitajte sada pa mi odgovorite!”

Sve u svemu, jako sam zadovoljna napretkom kojeg sam vidjela kroz ove tjedne održavanja tečaja, te unatoč tome što se neke stvari trebaju nekoliko puta ponoviti da bi se zapamtile kako se spada, ponosna sam na volju i želju za radom svih svojih učenika. A da našim čitateljima probam dočarati dio atmosfere evo par fotografija sa zadnjeg sata.

 

Nives, bivša voditeljica tečaja za umirovljenike
Nives je svoje mjesto prepustila novim učiteljicama, Mirni i Teni studenticama sveučilišta u Zagrebu, koje će s jednakim, ako ne i većim žarom nastaviti voditi tečaj informatike za umirovljenike.

informaticka-radionica-za-umirovljenikeinformaticka-radionica-za-umirovljenikeinformaticka-radionica-za-umirovljenikeinformaticka-radionica-za-umirovljenike

Ukoliko se želite prijaviti na tečaj, ili vama dragu osobu, ispunite upitnik i mi ćemo vam se odmah javiti s informacijama o rasporedu tečaja.

Vaše ime (obavezno)

Vaše prezime (obavezno)

Vaš Email (obavezno)

Vaš broj telefona (obavezno)

Vaša Poruka